Økohøner er plaget af orm, der ender i æg
77 procent af de æglæggende høner havde orm i tarmene i ny undersøgelse.
Det skriver Metroxpress.
En undersøgelse fra 13 bedrifter fra Københavns Universitet fra 2012-2014 viser, at 77 procent af de æglæggende høner havde orm i tarmene.
- Når man giver dyr naturlige forhold, øger man risikoen for, at de bliver smittet med parasitter i et eller andet omfang. Men der skal som regel en høj ormeinfektion til, før det går galt, og ormene ender i æggene. Når man tænker på de millioner af æg, som danskere spiser, så er risikoen meget lille, siger Helena Mejer, lektor i parasitter ved Københavns Universitet, til metroxpress.
Randi Woxholt fandt spoleorm i æg fra en gårdbutik.
- Det var da ganske ubehageligt, men jeg tænkte, at det var kun den ene gang. Jeg spiser stadig masser af æg, siger hun til MX.
To gange i 2014, fem gange i 2013 og to gange i 2012 fik fødevaremyndighederne klager fra kunder, der fandt orm i deres æg.
Metroxpress har fået aktindsigt i 428 sager om fremmedlegemer i fødevarer – herunder en sag, hvor en kunde fandt spoleorm i øko-æg fra Hedegaard Foods.
’Jeg slog for lidt siden et æg ud for at spejle det, og inden i lå en hvid 5-7 centimeter lang, tynd ormelignende gevækst, spids i begge ender, udstrakt i æggehviden,’ skriver kunden.
Hedegaard Foods direktør Ivan Jørgensen forstår godt, at kunderne synes, det er ubehageligt.
- Hønsene får orm, når de roder i jorden. Er hønsene slemt plaget, så giver vi dem en ormekur. Vi screener også gødningen for at undgå orm, siger han til Metroxpress.